8 beneficii uimitoare ale mierii

Mierea, elixirul de aur, dulce al sanatatii, a avut o influenta pozitiva asupra oamenilor inca din cele mai vechi timpuri. In afara de culoarea si aroma seducatoare a mierii, ea are cateva superputeri stiintifice care o face mult mai atractiva. Mierea are o compozitie neobisnuita, extrem de acida, fiind un mediu interzis pentru bacterii si microorganisme. Cu aceste proprietati uimitoare, mierea a fost folosita de milenii ca un remediu medicamentos.

In continuare voi enumera 8 dintre cele mai importante beneficii ale mierii, fie confirmate de stiinta, fie transmise prin traditia folclorica.

  1. Previne cancerului si bolile de inima: Mierea contine flavonoide, antioxidanti care ajuta la reducerea riscului de cancer si a bolilor de inima.
  2. Reduce ulcerul si alte tulburari gastro- intestinale: Studiile recente arata ca tratamentul cu miere poate ajuta la tulburari precum ulcerele si gastroenterita bacteriana.
  3. Antibacteriana, anti-fungica: Toata mierea este antibacteriana, deoarece albinele adauga o enzima care produce peroxid de hidrogen, a pus Peter Molan, director al Unitatii de Cercetare al Mierii de la Universitatea Waikato din Noua Zeelanda.
  4. Cresterea performantelor atletice. Olimpicii antici mancau miere si smochine uscate pentru a-si imbunatati performantele. Acest lucru a fost verificat acum in studii moderne, aratand ca mierea este superioara in mentinerea nivelelor de glicogen si imbunatatirea timpului de recuperare in comparatie cu alti indulcitori.
  5. Reduce tusea si iritatia gatului: Mierea ajuta la tuse, in special mierea de hrisca. Intr-un studiu facut pe 110 copii, o singura doza de miere de hrisca a fost la fel de eficienta ca o singura doza de dextromertofan in ameliorarea tusei nocturne si permite un somn mai adecvat.
  6. Poate ajuta la metabolizarea alcoolului. Centrul Medical NYU Langone dezvaluie ca mierea luata pe cale orala ar putea „creste capacitatea organismului de a metaboliza alcoolul, limitand astfel intoxicatia si reducerea mai rapida a nivelului de alcool in sange”.
  7. Confera o stare mare de energie: La 17 grame de carbohidrati pe lingura, mierea este o sursa excelenta de energie naturala care este superioara altor surse conventionale, intrucat vine cu nutrienti suplimentari.
  8. Poate usura alergiile sezoniere: Multi oameni cred ca mierea are capacitatea de a diminua alergiile sezoniere. Deoarece mierea are efecte antiinflamatorii si se stie ca amelioreaza tusea, eficacitatea ei, insa, pentru tratarea alergiilor nu a fost inca dovedita in studiile clinice.

Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile uimitoare ale mierii de care ar trebui sa tinem seama fiecare dintre noi. Pe langa acestea, mierea este un medicament miraculos natural care ajuta la reducerea colesterolului si a greutatii. Vitaminele din miere imbunatatesc sanatatea creierului si puterea de concentrare. Asadar, pentru o sanatate cat mai buna, consuma miere in mod regular, simpla sau in diverse combinatii, bucurandu-te totodata de gustul sau delicios.

Lasă un comentariu